3 leggyakoribb prosztata betegség kezelése

prosztata (dülmirigy) megbetegedésének alapvetően három fajtája van. Ezek név szerint a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás (hyperplasia), a prosztatagyulladás és a prosztatarák. Ez a cikk az egyes megbetegedések gyógyításának a lehetőségeivel foglalkozik. Hasznos tippeket, valamint a klasszikus és az alternatív gyógymódokat is megtalálja ebben a cikkben.

NE HAGYJA KI az első részt se a prosztata megbetegedésének tüneteiről

Naturális prosztata kezelés

Az orvos írja elő a prosztata kezelésének megfelelő módját. Viszont megelőzésként a megfelelő táplálkozással kell magunkat védeni

Jóindulatú prosztata-megnagyobbodás (BPH)

A prosztata az életkorral növekszik. Felgyorsult növekedésének az okai nem teljesen tisztázottak. A jóindulatú prosztata-megnagyobbodás nem veszélyezteti a beteg életét, de a tünetek rendkívüli mértékben megváltoztatják az érintett férfiak életminőségét. Az életminőség javulását a tünetek befolyásolásával és/vagy a prosztata méretének célzott csökkentésével lehet elérni.

[su_panel color=”#ffffff” border=”3px solid #3a7db5″ shadow=”0px 0px 0px #ffffff” radius=”5″ url=”https://www.merevedes.com/proerecta-hu”]

Proerecta a Merevedés.com ajálnásával

Proerecta Doboza

A legujabb természetes potencianövelő a táplálékkiegészítők piacán

 • 60 percen belül kifejti hatását
 • Pénzvisszafizetési garancia
 • Megfizethető ár
 • Személyes átvéltel Budapesten, vagy diszkrét kiszállítás országosan
 • 10% kedvezmény a készlet erejéig, kuponkód: PROERECTAX10
Rendelje meg a Proerectát most![/su_panel]

Megnagyobbodott prosztata – orvosi módszerek

Az alfa 1 blokkolók

A közepes és a súlyos tüneteknél az orvosok az alfa 1 blokkolókkal történő gyógymódot részesítik előnyben. Ezek hatékonyan gátolják a prosztata és a húgyhólyag simaizmának a receptorait. Ez enyhe bőrirritációt okoz, aminek a hatására a férfiaknak nincs késztetésük olyan gyakran WC-re menni és a vizelés is könnyebbé válik.

Ezeknek a gyógyszereknek a hatóanyagai a tamsulozin, doxazozin, alfuzozin és a terazozin. Mellékhatása elsősorban a nyomáscsökkenés. Nem célszerű több különféle hatással rendelkező gyógyszert kombinálni. Ekkor ugyanis a mellékhatások megnövekednek és a gyógyhatás nem lesz számottevő. A kezelés előnye, hogy gyors hatása 24 – 48 órán belül jelentkezik.

Az 5-alfa-reduktáz enzim blokkolói

Az 5-alfa-reduktáz enzimblokkoló akkor hatásos, amikor a prosztata még nagyobb, mint az előző esetben. A készítménynek köszönhetően kismértékben, 20 – 30 %-kal csökken a prosztata mérete és enyhülnek a tünetek.

Viszont vigyázzunk a mellékhatásokkal. Ezek a libidó elveszítése és merevedési zavarok lehetnek. Fordítsunk különösen nagy figyelmet a PSA (prosztata-specifikus antigén) szintjének csökkenésére, ami ilyen gyógyszerek szedésekor előfordulhat. Az alacsonyabb PSA szint növeli a prosztatarák kockázatát.

A prosztata operációja

A prosztata operációjára akkor kerül sor, ha a gyógyszerek nem úgy hatnak, ahogy kellene. Az operációt teljes mértékben a következő tünetek támasztják alá: például a vizelet-visszatartási problémák, az ismételten előforduló húgyúti fertőzések, vesekövek, stb.

Megnagyobbodott prosztata – a gyógyítás alternatív módszerei

 Saw Palmetto

Ez a természetes gyógyszer a pálmafából származik. Már évszázadok óta használják a hagyományos gyógyászatban a húgyúti megbetegedések tüneteinek enyhítésére, beleértve a megnagyobbodott prosztatát is. A Nemzeti egészségügyi intézet NIH kisebb tanulmányok alapján ajánlja ezt a készítményt a BHP tüneteinek enyhítésére.

A béta szitoszterolok

Ezt a természetes gyógyszert különféle növényekből nyerik ki, amely a koleszterinhez hasonló szitoszterolokat tartalmaz. Ezek az anyagok bizonyítottan enyhítik a BHP tüneteit, valamint segítik a vizelet áramlásának a javulását. Mellékhatások nem jelentkeztek.

A fű pollen és a kvercetin

A fű pollen kivonatok bizonyítottan hatásosak a prosztata-megnagyobbodás elleni küzdelemben. A pollenkivonat garantálja a kevésbé gyakori éjszakai WC-re járást, valamint javítja az ürítési folyamatot. Így a húgyhólyagban és a húgycsőben nem marad visszamaradó vizelet. A pollen gyakori összetevője különféle, a prosztatát célzó készítményeknek, amelyeket kvercetinnel is kiegészítenek. A kvercetin a pollen hatását megsokszorozó természetes antihisztamin.

A csalán

Ennek a növénynek az érintése csípést okoz, de használatát a megnagyobbodott prosztatánál biztosan nem bánja meg. Már elődeink is ismerték gyógyhatását, ezért is több húgyúti problémákra szolgáló gyógynövénykeverék alkotóeleme. A csalán mellékhatásai az enyhe emésztési zavarok vagy bőrkiütés lehetnek.

TANITSA MEG PARTNERNŐJÉT az egy ujjal történő prosztata masszázsra

Csalán és a merevedés

A növényvilágban a csalánon kívül több tucat gyógynövény van, amelyek jótékony hatással vannak a prosztata állapotára

A prosztatagyulladás

Prosztatagyulladás – orvosi módszerek

A prosztatagyulladást az orvosok rendszerint antibiotikummal kezelik, amit esetenként fájdalomcsillapítókkal egészítenek ki. A gyulladás fajtája alapján a használatuk időtartama változó.

Prosztatagyulladás – a gyógyítás alternatív módszerei

A csalán

A prosztata megnagyobbodáshoz hasonlóan a gyulladással való küzdelemben a csalán erős szövetségesnek bizonyul. A csalánlevél főzet is nagyon jó, de a gyökerének a főzete még erősebb. A csalán nagyon sokoldalú és árban elérhető szövetséges a prosztata kezelésénél.

A füzike

Ennek az apró növénynek rendkívüli ereje van. Hatása ismert volt már 1880-ban is, még azelőtt, hogy a modern gyógyszerek kiszorították volna. Gyógynövényként a csalánhoz hasonlóan segítséget nyújt a prosztata megnagyobbodásnál és a gyulladásnál. Gyógyhatással elsősorban ennek a növénynek a levelei bírnak.

További hatásos gyógynövények:

 • Édes lóhere
 • Mezei zsurló
 • Bojtorjángyökér
 • Gyermekláncfű gyökér

Prosztatarák

Prosztatarák – orvosi módszerek

A prosztata operációja

prosztatarák kezdeti szakaszában csak megfigyeléseket végeznek. Műtéti megoldást akkor választanak, ha a daganat helyi szinten a nyirokcsomók és a húgycső felé terjed. A műtét kockázata a továbbiakban fellépő vizeletinkontinencia és az impotencia. Az utóbbi időben azonban a sebészeti módszerek nagyon magas szinten vannak, tehát a daganat terjedésének a kockázata viszonylag kicsi.

Sugárkezelés

Hagyományos sugárkezelésről van szó, amikor az érintett területet a prosztata vagy az egész kismedence tájékán besugározzák. Egyes központok brachyterápiával rendelkeznek, ami a daganatba vagy a daganat közelébe való besugárzást jelent. Ez a módszer hatásosabb, mert a sugarak nem hatolnak át a bőrön, így a mellékhatások száma csökken. A besugárzás eredménye hasonlatos a műtéti beavatkozás eredményéhez. Sugárterápia esetében az orvosnak mindig mérlegelnie kell, hogy a sugárzás okozta károsodás nem haladja-e meg a daganatét.

Proton-kezelés

A proton-terápia a sugárkezelések legmodernebb módszere. Előnye, hogy a daganaton kívül a szomszédos egészséges szövetek nincsenek a sugár hatásának kitéve. Gyakorlatilag csak a daganatot sugározzák be és a szövet azon részét, amin a sugár áthalad. A besugárzás fájdalommentes. A hatás maximális, a mellékhatások minimálisak.

A proton-kezelést törvényesen minden biztosító fedezi. Az egyetlen gond az, hogy nagy a kereslet a kezelésre, valamint a végeláthatatlan jogviták a biztosítók és az orvosok között. A remélhetőleg jövőben javul annyira a helyzet, hogy csökken a várakozási idő és a betegek végre megkapják a kezelésüket.

A proton-kezelés előnyei:

 • Célzott beavatkozás
 • Milliméteres pontosság
 • Nem roncsolja az egészséges szöveteket
 • Nincs sugárzás a daganat mögött
 • Járóbeteg-ellátás

További orvosi eljárások a prosztatarák kezelésére

 • Hormonkezelés (néhány szakember kétségbe vonja és károsnak tartja)
 • Hereműtét (jóformán nem is alkalmazzák)
 • Kemoterápia

 Prosztatarák – a gyógyítás alternatív módszerei

A növények, gyógynövények és még a gombák is segíthetnek a prosztatarák elleni küzdelemben. Nézzük meg a legérdekesebbeket.

A lepketaplógomba

A lepketaplógomba természetes élőhelye az erdő, szerte a világon és a gyógyhatásának köszönhetően gyakran tanulmányozzák. Már régóta használják a rák ellen elsősorban Kínában és Japánban.

 Vörös bor és zöld tea

A vörösborban és a zöld teában található antioxidánsokat a polifenolok címszó alatt találjuk, amelyek azokat a fontos sejteket zavarják meg, amelyek lehetővé teszik a prosztatarák sejtjeinek a burjánzását. Mi az eredmény? A bor és a zöld tea összetevői képesek megállítani esetleg lelassítani a prosztatarák sejtjeinek a kialakulását, előrehaladását és fejlődését.

A csodálatos gyömbér

Egy bizonyos amerikai tanulmány, ami a The British Journal of Nutritionban jelent meg, a gyömbérkivonat bizonyított hatékonyságára utal. Megemlítik, hogy ez a kivonat képes elpusztítani a prosztatarák sejtjeit, míg más sejtek ellenállnak neki.

[su_panel color=”#ffffff” border=”3px solid #3a7db5″ shadow=”0px 0px 0px #ffffff” radius=”5″ url=”https://www.merevedes.com/proerecta-hu”]

Proerecta a Merevedés.com ajálnásával

Proerecta Doboza

A legujabb természetes potencianövelő a táplálékkiegészítők piacán

 • 60 percen belül kifejti hatását
 • Pénzvisszafizetési garancia
 • Megfizethető ár
 • Személyes átvéltel Budapesten, vagy diszkrét kiszállítás országosan
 • 10% kedvezmény a készlet erejéig, kuponkód: PROERECTAX10
Rendelje meg a Proerectát most![/su_panel]

Ezt a hatást el lehet érni a kivonat napi adagjával 10 mg mennyiségben 1 kilogramm testsúlyra. Ugyanilyen eredményt lehet elérni a tudósok szerint naponta 100 g friss gyömbér elfogyasztásával.

A legjobb megelőzés a kiegyensúlyozott étrend

Bizonyára fontos, hogy odafigyeljünk a gazdag és kiegyensúlyozott étrendre. Ez képezi a betegség elleni küzdelem legfontosabb részét, különösen a megelőzését. Tartózkodjunk főként a tej, cukor, fehér liszt és só fogyasztásától. Jelentős hatással vannak a prosztataproblémákra a C vitaminban és cinkben gazdag ételek.

Általánosságban tehát kerüljék elsősorban az elsavasodást okozó élelmiszereket és csökkentsék a méreganyagok bevitelét a szervezetbe.

A TOVÁBBIAKBAN OLVASHAT a prosztata megbetegedésének a tüneteiről – 1. rész

Rate this post