Mi a prosztata szövettani vizsgálata?

A prosztata szövettani vizsgálata olyan teszt, amikor a dülmirigyből néhány mintát vesznek (rendszerint 6 – 14-et). Amit aztán mikroszkóp alatti szövettani vizsgálat alá vetnek. A tesztnek az a célja, hogy megállapítsák, vajon a szövet tartalmaz-e daganatos sejteket.

A folyamat tulajdonképpen tű behelyezésével történik, hogy az orvos a prosztatához jusson. Háromféle módon vehetnek mintát:

 • rektumon keresztül (végbél) az úgynevezett rektális biopszia. Ez a leggyakoribb módszer.
 • A húgycsövön keresztül. A módszer nem kellemes.
 • gáton keresztül, ez a végbélnyílás és a herezacskó között található terület, amelyen kis nyílást alakítanak ki.

Hogyan kell felkészülni a biopsziára és mire számíthatunk?

 • Közölje orvosával, ha valamilyen vérzési problémája van.
 • Van-e allergiája a latexre vagy valamilyen konkrét gyógyszerfajtára beleértve az érzéstelenítőt is.
 • Szed-e valamilyen véralvadásgátlót, főleg Warfarint, Heparint, Aspirint, Ibuprofent vagy mást. A gyógyszerek szedését általában 4 – 7 nappal a beavatkozás előtt be kell fejezni!
 • Közölje orvosával a további információkat a többi gyógyszerről beleértve a pult alattiakat is!

ÓVATOSAN A FEKETEPIACI GYÓGYSZEREKKEL! Veszélyesek és veszélyeztetik az egészséget!

 • A beavatkozás előtt aláírja a beleegyező nyilatkozatot. Aláírásával beleegyezését adja a beavatkozáshoz és tudomásul veszi a beavatkozás kisebb kockázatait.
 • Mindenről, ami nem világos Önnek, vagy amitől tart, előtte beszélje meg orvosával.
 • Egy nappal a beavatkozás előtt hashajtót kap.
 • Reggel egy antibiotikumos tablettát kap és ajánlatos elmenni nagyvécére.
 • Néhány esetben egy órával a beavatkozás előtt intravénásan érzéstelenítőt adnak be.

Milyen a lefolyása a prosztata szövettani vizsgálatának?

A prosztata biopsziáját az urológus végzi. A beavatkozás az orvosi rendelőben vagy egy erre kialakított helységben történik. Számoljon azzal, hogy a ruháit le kell vetnie és kórházi viseletbe kell öltöznie.

[su_panel color=”#ffffff” border=”3px solid #3a7db5″ shadow=”0px 0px 0px #ffffff” radius=”5″ url=”https://www.merevedes.com/proerecta-hu”]

Proerecta a Merevedés.com ajálnásával

Proerecta Doboza

A legujabb természetes potencianövelő a táplálékkiegészítők piacán

 • 60 percen belül kifejti hatását
 • Pénzvisszafizetési garancia
 • Megfizethető ár
 • Személyes átvéltel Budapesten, vagy diszkrét kiszállítás országosan
 • 10% kedvezmény a készlet erejéig, kuponkód: PROERECTAX10
Rendelje meg a Proerectát most![/su_panel]

A rektális biopsziát különféle testhelyzetekben végzik: térdelve, oldalt vagy háton fekve. Az orvos használhat helyi érzéstelenítőt a prosztata környékén, mielőtt mintát venne.

Aztán az orvos bevezeti a végbélbe az ujjnyi vastagságú ultrahangos szondát, megméri a prosztatát és felméri a mintavétel elvégzésére megfelelőnek tűnő helyet.

TUDTA, HOGY az ultrahanggal merevedési problémákat is lehet gyógyítani? A módszert lökéshullámnak nevezik, amiről ITT olvashat

Aztán a biopsziás pisztoly vagy tű segítségével néhány mintát vesz a prosztatából az előre meghatározott helyről.

A páciensek inkább kellemetlennek, mint fájdalmasnak írták le a beavatkozást. Elég kellemetlen a helyi érzéstelenítő beszúrása, vagy a szonda nyomása, esetleg az ujj a végbélben. Nagyon ritkán felléphet éles fájdalom a prosztatából való mintavétel során. A kivizsgálás időtartama körülbelül 10 – 30 percig tart.

VIDEÓ a prosztata gyulladásáról:

A mintavételhez használt eszközök

Az orvosok ultrahangot használnak, hogy problémamentesen bevezethessék a tűt a megfelelő helyre. A mintavétel leggyakoribb eszköze a biopsziás pisztoly, ami lehetővé teszi a tű gyors beszúrását és kihúzását annak érdekében, hogy a szövetminta vétel minél gyorsabban megtörténjen.

Az orvos néha használhat olyan tűt, ami az orvos ujjának a meghosszabbítása. Ebben az esetben az orvos a végbélbe dugja az ujját és mintát vesz.

Mikor írják elő a prosztata biopsziáját?

Ezt a beavatkozást akkor csinálják meg, ha fennáll a prosztatarák gyanúja. Biopsziát nagyrészt akkor végeznek, ha a véreredmények magas PSA (specifikus prosztata antigén) szintet mutatnak. Néha akkor is hozzá folyamodnak, amikor az ultrahangos rektális vizsgálat során a prosztata megnagyobbodott vagy szokatlan a formája.

Urologus nő

Bármennyire ijesztőnek is tűnhet, ha tünetei megkívánák elkerülhetetlen a vizsgáltat

A prosztata megbetegedéseinek a megelőzése

A következő szakaszban elolvashatja Uldrich doktor néhány érdekes tippjét, amelyeket minden férfinak ismernie kellene.

 • Ne tartsa vissza a vizeletét. A prosztatájának egyáltalán nem tesz jót. Menjen ki, amint lehetséges, ne halogassa. Ugye ismerős, amikor kocsival van, és azt mondogatja magának, hogy: „Még kibírom“?
 • A reggeli merevedést a húgyhólyag prosztatára gyakorolt nyomása okozza. Még ha egy gyönyörű nő is van az ágyában, először menjen ki. Hiszen a nő megvárja a prosztatája meg hálás lesz érte.

„Ne feledkezzen meg arról, hogy a prosztata probléma olyan, mint egy alattomos ellenforradalom. A fellépő problémákat nem is kell, hogy észrevegye, vagy alábecsüli őket, esetleg reménykedik, hogy majd maguktól elmúlnak. Nagyrészt aztán elég későn vesz őket észre. Ha vizeléskor megnyomja és a vizelet ugyanúgy folyik, akkor az már nagy baj! Jóval előtte gyakran lehet olyan érzése, mintha nem tudna rendesen vizelni, vagy vizelés után egy kicsivel valamennyi még kicsöppen (ezért pisisek az öregebb urak cipői orra vagy vannak tócsák a piszoárok előtt). A tisztaság szempontjából segít valamit az ismert piszoáros jó tanács betartása: „Lépj közelebb – nem olyan hosszú, mint gondolod!“, viszont ez nem oldja meg a prosztata problémákat“ egy korosabb férfi tapasztalata

A prosztatának nagyon jót tesz a cink, főleg szerves kötésű formában (a legtöbb cinket a tökmag tartalmaz), ezen kívül főként a modern életvitel eredményeképpen a hasizmok és az egész medencefenék meggyengül.

TIPP A MEDENCEFENÉK MEGERŐSÍTÉSÉREKegel-gyakorlatok. Naponta elég 10 perc!

 Gyakorlatok a medencefenék megerősítésére

Eredetileg elsősorban nők számára készültek a gyakorlatok, amelyek a medencefenék megerősítésére szolgáltak. Hatalmas tévedés, hogy csakis nőknek ajánlottak. A gyakorlatok közül többnek csodálatos hatása van a férfiak prosztatájára és megéri megtanulni őket.

A legalapvetőbb és emellett nem túl bonyolult gyakorlatnak tartom a következőt: nagy lélegzetet venni, kb. 3 másodpercre visszatartani a lélegzetet, hosszan kilélegezni, miközben a medencefenék izmait megfeszítjük, (a nyomást lefelé kell irányítani a gyenge pontokon keresztül egészen a záróizomig legalább 5-ször, vagy ki mennyit bír).

A legjobb enyhe terpeszállásban, könnyedén és lazán, és végül enyhén hajlottan. Később már bárhol lehet gyakorolni, például a tömegközlekedési eszközökön utazva, a számítógép előtt ülve, stb. Senki sem fogja észrevenni, hogy gyakorol!

Már egy naponta rendszeresen végzett gyakorlat is jelentős pozitív hatással van, nemcsak a prosztatára hanem a hasüreg összes szervére. Természetesen, ha úgy érezzük, hogy vannak is kezdeti nehézségek, a gyakorlatokat mégis arányosan kibővíthetjük.

Mi történik a prosztata biopsziája után?

A beavatkozás után megkérik Önt, hogy pihenjen és kerüljön minden fizikai tevékenységet 4 órán keresztül. Enyhe medence tájéki fájdalmat érezhet, és ahogy a legtöbb esetben valószínűleg vér jelenik meg a vizeletben. Ez öt napon belül elmúlik.

Az ondója is megszíneződik. Ez a probléma nagyrészt egy hónapon belül megszűnik. Amennyiben rektális mintavételen volt, ami nálunk a leggyakoribb, enyhe vérzést tapasztalhat a végbélből a biopszia után 2 – 3 napig.

A biopszia után szedjen antibiotikumot, ami meggátolja a fertőzést. Pár nappal a mintavétel után kezdje el szedni.

Biopszia után

A boipszia után 2-3 napig természetes az enyhe vérzés

A prosztata biopszia kockázatai

A prosztata biopszia apró kockázatokkal jár:

 • fertőzés kockázata aránylag magas, ezért a beavatkozás előtt és után antibiotikum kezelés szükséges, hogy meggátolja a fertőzést.
 • Vérzés a húgyhólyagba vagy a húgycsőbe. Ez a vérzés vérömlenyt (hematóma) okozhat. Vagy nem fog tudni rendesen vizelni, esetleg gyakrabban lesz vizelési ingere.
 • A vérzés a végbélből 2- 3 napon keresztül lesz jelen.
 • Allergiás reakció a beavatkozás folyamán beadott érzéstelenítőre.

Azonnal hívjon orvost, ha:

 • 2 – 3 napnál tovább tartó erőteljes vérzése van
 • Fokozódó fájdalmat érez
 • Nem képes vizelni több mint 8 órán keresztül
 • 2 – 3 napnál tovább van vér a vizeletében

 A prosztata kényes. Ne becsülje le!

Ne felejtsen el vigyázni magára. Ne dohányozzon, ne tegye ki a hátát a hidegnek, ne üljön hidegre, helyesen táplálkozzon, mozogjon és minden vizelési problémával vagy alhasi fájdalommal forduljon az orvosához.

[su_panel color=”#ffffff” border=”3px solid #3a7db5″ shadow=”0px 0px 0px #ffffff” radius=”5″ url=”https://www.merevedes.com/proerecta-hu”]

Proerecta a Merevedés.com ajálnásával

Proerecta Doboza

A legujabb természetes potencianövelő a táplálékkiegészítők piacán

 • 60 percen belül kifejti hatását
 • Pénzvisszafizetési garancia
 • Megfizethető ár
 • Személyes átvéltel Budapesten, vagy diszkrét kiszállítás országosan
 • 10% kedvezmény a készlet erejéig, kuponkód: PROERECTAX10
Rendelje meg a Proerectát most![/su_panel]
4/5 - (3 votes)