A vazektómia – korlátozni a termékenységet?

A vazektómia a férfi fogamzásgátlás egyik módja. Lényege az, hogy az ondó a magömlés során nem jut be az ejakulátumba. Ez úgy történik, hogy mindkét ondóvezetéket műtéti úton megszakítják.

Ez a férfi fogamzásgátlás legmegbízhatóbb módszere (a szakértők szerint akár 99,85%-os a megbízhatósága). A beavatkozás nincs semmilyen hatással a merevedés minőségére, sem az orgazmus átélésére. Némely esetben megjelenhet a szexuális vágy csökkenése. De ennek inkább pszichológiai okai lehetnek.

Régebben ezt a műtétet szike segítségével végezték. A mai orvostudomány lehetővé tesz egy kevésbé invazív (beavatkozó) módszert – a szike nélküli vazektómiát.

Megszakadt kábel

A vazektómia esetében egyszerű „vezeték megszakításról“ van szó

Vazektómia – az ondóvezetékek átvágása

Egyszerűen megfogalmazva az ondóvezeték egy cső, ami a herezacskóból vezet. Pontosabban a mellékherékből (depó az ondó érlelésére), ahonnan tovább halad a prosztata felé (az ejakulátum adalékanyagának a gyára) egészen a húgycsőbe.

[su_panel color=”#ffffff” border=”3px solid #3a7db5″ shadow=”0px 0px 0px #ffffff” radius=”5″ url=”https://www.merevedes.com/proerecta-hu”]

Proerecta a Merevedés.com ajálnásával

Proerecta Doboza

A legujabb természetes potencianövelő a táplálékkiegészítők piacán

 • 60 percen belül kifejti hatását
 • Pénzvisszafizetési garancia
 • Megfizethető ár
 • Személyes átvéltel Budapesten, vagy diszkrét kiszállítás országosan
 • 10% kedvezmény a készlet erejéig, kuponkód: PROERECTAX10
Rendelje meg a Proerectát most![/su_panel]

Az ondóvezeték képes váladékot kiválasztani, tehát kiegészíti az ondót további szükséges folyadékokkal. Továbbá simaizomzattal rendelkezik, ami az orgazmus során összehúzódik, és így az ondót továbbszállítja. A szállításhoz a medencefenék izmai is hozzájárulnak.

TIPP: A Kegel-gyakorlatoknak köszönhetően a medencefenék izomzatát kellőképpen megtornáztatja.

Az ondóvezetéket el lehet kötni, ilyenkor beszélünk sterilizációról, itt az orvos nem vág és egyáltalán nem szakítja meg. Vazektómiáról akkor van szó, amikor az orvos vágás által megszakítja.

VIDEÓ: A vazektómia menete – az ondóvezetékek megszakítása

A bíróság által elrendelt férfi fogamzásgátlás

A vazektómia a fogamzásgátlás legmegbízhatóbb módszere és a bíróságokon bizarr esetek is előfordulnak. Ezt a beavatkozást a bíróság szexuális bűnelkövetők esetében rendelheti el.

Egy eset a sok közül: A férfit szexuális zaklatással vádolták. Annak ellenére, hogy bűnösnek bizonyult, a bíróság nem rendelkezett elegendő bizonyítékkal. De a bíró észrevette, hogy a férfinak 7 gyereke van 6 különböző nőtől. Megelőző intézkedésként a bíró elrendelte a vazektómiát.

Mi mással fékezheti meg a bíróság a szexuális bűnelkövetőket?

 • Kasztráció – a herék eltávolítása
 • Antiandrogének – a nemi hormonok termelését és a szexuális aktivitást csökkentő gyógyszerek
 • Alkalmazkodási zavar kezelése – a foglyot a pszichiáter egy partnernővel kialakított teljes értékű kapcsolat felé vezeti
 • Pszichoterápia

Hogyan történik a vazektómia?

A beavatkozás sem technikailag, sem időtartamát tekintve nem igényes. Fájdalmasnak sem mondható, hacsak nem lép fel fertőzés a higiéniai előírások elhanyagolása miatt.

 • Lefekszik az ágyra és az orvos fertőtleníti a heréket és a körülöttük lévő területet.
 • Aztán az egész területet helyileg érzésteleníti, ami a legtöbb esetben elegendő. Valakinek elég egy szúrás mindkét oldalról, de van, akinek többre van szüksége. A fájdalom a körömmel való csípéshez hasonlatos. Az érzékenyebbek számára megoldható a kéjgázzal történő teljes altatás. Ez viszonyt anyagilag luxust jelent.
 • A beavatkozás során az orvos először az ujjaival megkeresi az ondóvezetéket a herék alatt. Ezt a csövecskét a herék vékony bőre alatt ki lehet tapintani. Aztán a bőrrel együtt speciális fogókkal fogja meg.
 • Aztán átszúrja a bőrt egy speciális eszközzel – a disszektorral. A seb körülbelül 5 mm nagyságú.
 • Aztán az ondóvezetéket kihúzza és fogókkal rögzített helyzetbe hozza.
 • Ezt követően mindkét oldalon elköti, majd az ondóvezeték egy kicsi darabját levágja (néha a csövet csak megmetszi).
 • Az ondóvezeték mindkét végét bevarrja, elköti vagy hővel összeforrasztja.
 • A sebész az ondóvezetéket visszateszi a helyére a herezacskóba. A sebet a herezacskóban bevarrja.
 • Ugyanezt az eljárást megismétli a másik ondóvezetékkel is.
 • A műtét után várnia kell 20 percet, aztán ellenőrzik. Ha minden rendben van, hazamehet.

TUDTA, hogy az ondóvezetéket újra össze lehet kötni és megújítani az ondó kilövellését? Viszont nem mindig sikerül. Sok múlik az első vazektómia elvégzésén és a kivitelezése minőségén.

Az ondó élettartama

VIGYÁZZON! A vazektómia után a férfi nem lesz rögtön terméketlen. Ahhoz még 20-30 ejakulációra van szükség, hogy az ejakulátum ne tartalmazzon ondót és a nem kívánt terhesség kockázata ne álljon fenn. Annak a megállapítására, hogy a férfi képes-e a nőt teherbe ejteni a spermiogram vizsgálatot használják. Az ondó a műtét után is termelődik a herékben és a mellékherékben tárolódnak. Ez a szolgálatilag legöregebb ondó idővel a testben magától lebomlik.

OLVASSA EL: A magyar interneten található legrészletesebb cikket az ondóról.

A vazektómia ára

Jelenleg a vazektómiát Magyarországon a biztosítók nem fedezik. A biztosító csak különleges esetekben fizet az orvosi felülvizsgálat kiértékelése után. A beavatkozás ára 200 ezer magyar forint körül mozog az szerint, hogy melyik központ végzi, amennyiben helyi érzéstelenítést kér kórházi ellátás nélkül.

A vazektómia nem kívánt hatásai

Mi történik a műtét után, mire számíthatunk? A legtöbben az érzéstelenítő hatásának elmúlásával enyhe fájdalomról számolnak be, mintha focilabdával kapnának egy enyhe rúgást a lágyékukba. Ez körülbelül 5 óráig tart. A következő napon érzi, hogy néha húzódik és enyhén kellemetlen. Idővel ez teljesen megszűnik.

A műtét után nem tanácsos a pezsgőfürdő, kád vagy a medence. Nagyobb fájdalmak esetén az orvos felírhat fájdalomcsillapítót. Javasolják még a hideg pakolásokat és borogatásokat.

szexuális érintkezés 7 – 14 nap múlva lehetséges. Ez alatt az idő alatt nem szabad semmilyen nehéz súlyt emelgetni.

Kivételes esetekben tapasztalhatják a következő problémákat:

 • Vér az ejakulátumban. Legtöbbször a beavatkozás után pár nappal megszűnik.
 • Vérrög keletkezése
 • Kivételes esetekben kialakulhat here- vagy mellékhere-gyulladás és láz.

OLVASSA EL: Az érdekes cikkeket a Vérről a vizeletben sérülés jeleként és a Vérzésről a hüvelyből és hímvesszőből közösülés után, ami sérülésre utal.

Törvény által szabályozott férfi sterilizáció

A sterilizáció az egyén utódnemzési képességétől való megfosztása. Abban az esetben kerül szóba, ha a termékenység visszafordítható. A vazektómia esetében csak az ondóvezetékek elkötésére kerül sor.

„Az ondóvezetékek elkötése esetében a fogamzásgátlás nem 100 %-os. Ismertek olyan esetek, amikor terhességre került sor.“

Ez nem egy egyszerű döntés és minden bizonnyal gondosan kell mérlegelni.

Magyarországon a sterilizációt törvény szabályozza. Miszerint a sterilizációt csak a következő esetekben lehet elvégezni:

 • Ha az anya életét vagy egészségét veszélyeztetné a terhesség
 • Ha a születendő gyermek egészsége vagy élete a terhesség alatt, szüléskor vagy szülés után veszélyeztetve volna.

Egészségi okokból a műtétet 18 éven felülieken lehet elvégezni, akinek az írásbeli beleegyezésére van szükség. A beleegyezés és a műtét között legalább 7 napnak kell eltelnie.

A műtét saját kérésre csak 21 éven felüli személyen végezhető el írásban benyújtott kérvény alapján. A betegnek tisztában kell lennie a műtét menetével és kockázataival. Az aláírásnál tanú jelenlétére van szükség, ami az orvost védi az esetleges későbbi vádaktól.

„Cselekvőképtelen személy vagy gyermek esetében a sterilizációról bizottság dönt.“

Az ondóvezetés megszakítása és ismételt összekötése

Ha egy férfi aláveti magát a beavatkozásnak, fel kell tennie magának a legalapvetőbb kérdést: „Fogok akarni valaha még gyereket?“  Ha bizonytalan, akkor vissza kellene utasítania a beavatkozást. Az ondóvezetéket a mai technikáknak köszönhetően újra össze lehet kötni, de nincs rá biztosíték, hogy a férfi újra termékeny lesz

Fontos! A merevedési zavarok és az impotencia – terméketlenség – nem ugyanaz! 

Az ondóvezeték megújítása viszonylag összetett bizonytalan eredménnyel járó folyamat. Az összekötés katéterrel és igényes mikro sebészeti eljárással történik. Fennáll a terméketlenség kockázata életünk végéig. Viszont ha már döntött a vazektómia mellett, akkor fontolja meg az ondója spermabankba helyezését. Így biztosíthatja, hogy a műtét után is legyen esélye a gyermeknemzésre.

VIDEÓ: Egy pár kamerára vette a Vazektómia menetét

Miért (ne)menjünk bele a vazektómiába?

A vazektómia viszonylag megalkuvástól mentes beavatkozás az emberi testbe és nem tanácsoljuk. Viszont létezik néhány ok, amiért a férfiak mellette döntenek.

 • A beavatkozás egyszerűsége. A műtét átlagos időtartama 20 perc.
 • A beavatkozás járóbetegként elvégezhető. Utána mehet haza.
 • Az érzéstelenítésnek köszönhetően nem érez fájdalmat.
 • A műtét után partnernője nem esik teherbe. Szex gondok és óvszer nélkül.
[su_panel color=”#ffffff” border=”3px solid #3a7db5″ shadow=”0px 0px 0px #ffffff” radius=”5″ url=”https://www.merevedes.com/proerecta-hu”]

Proerecta a Merevedés.com ajálnásával

Proerecta Doboza

A legujabb természetes potencianövelő a táplálékkiegészítők piacán

 • 60 percen belül kifejti hatását
 • Pénzvisszafizetési garancia
 • Megfizethető ár
 • Személyes átvéltel Budapesten, vagy diszkrét kiszállítás országosan
 • 10% kedvezmény a készlet erejéig, kuponkód: PROERECTAX10
Rendelje meg a Proerectát most![/su_panel]
5/5 - (1 vote)