Exhibicionisták – mi okozza viselkedésük?

Csak úgy lazán kimenni és minden körülöttünk lévő előtt kiállítani a nemi szerveinket. Többségünk számára ez egy elképzelhetetlen szituáció, már amennyiben ön nem exhibicionista, akik számára a nyilvános mesztelenkedés hihetetlenül vonzó. Ez sokunkat megmosolyogtathat, de ilyen és ehhez hasonló gondolkodású emberek aránylag nagy számban vannak köztünk.

Az exhibicionisták már régóta közöttünk járnak

Az exhibicionista kifejezés eredete a latin exhibere szóból származik, eredeti jelentése tehát kiállítani. Már ebből is az sejthető, hogy ez nem a modern kor vívmánya, épp ellenkezőleg. Az exhibicionizmus már régre visszavezethető, hosszú hagyományokkal rendelkezik. Alapvetően két típust fedezhetünk fel az exhibicionisták között.

Az exhibicionista aki büszkélkedik

Az exhibicionisták első típusát a saját sikereire, előnyeire és gondolataira való túlzott figyelemfelkeltés hajtja. Az ilyen tipusú emberek szívesen kérkednek magukkal. Büszkén “reklámozzák” testi adottságaikat vagy teljesítményüket az ágyban, illetve jegyzik a meghódított nők számát a képzeletbeli listájukon.

Mindenáron, gyakran átlagos emberek számára megszállottan be akarják bizonyítani, hogy jobbak mint a többiek. Számtalan esetben nem feltétlenül szexuális témákkal kapcsolatban is jellemző rájuk ez a fajta viselkedés. Másrészt gyengeségeiket jellemzően elhallgatják, vagy bagatellizáljak.

Ilyen emberek egész sora található körülöttünk. Valószínűleg ön is ismer néhányat, sőt matematikailag igen nagy az esélye, hogy ön is egy közülük.

VIDEÓ: Dr. Csernus Imre véleménye az exhibiconizmus lelki hátteréről

Az igazán meztelen exhibicionista

A második típusra az intim testrészek nyilvános mutogatása a jellemző. Az magamutogatás ezen fajtáját az emberek többsége ismeri.

Ezek az emberek testük különböző részeit mutogatják. Attól függ, hogy az adott embert milyen szükségletek motiválják és a “közönségnél” mit kíván kiváltani. Leggyakrabban a nemi szervekről van szó, de ismertek olyan esetek is, amikor a feneket, esetlegesen más intim testrészeket mutogattak.

Ennek a viselkedésnek közös nevezője az a tény, hogy törvénybe ütköző tevékenységről van szó.

Miért fedi fel magát egy exhibicionista? 

Az exhibiconizmus általában a világháló szerint az ún. szexuális preferencia zavara. Hosszan tartó deviáns viselkedésre illetve ennek átélésére való hajlamban mutatkozik meg. Ezzel a zavarral általában csökkent szellemi képességgel rendelkező személyek, személyiségzavarral küszködők, idős emberek szenvednek, akiknek szexuális aktivitásuk csökkent.

Ezek az emberek igyekeznek felhívni magukra bármiféle figyelmet. Meg akarnak lepni, sokkolni vagy csodálatot kivívni. Némelyek számára ez az egyetlen út, hogy szexuálisan kielégüljenek.

OLVASSON TOVÁBB: 8 biztonságos hely a természetben szeretkezéshez

Az Exhibicionizmus, mint bűncselekmény

Egy joggal foglalkozó honlap szerint a nők 65% már találkozott exhibicionistával. A jog szerint ez egy szexuális deviancia, amely jellemzője a nemi szerv nyilvános felfedése. Többnyire elhagyatottabb helyeken, mint a parkok, átjárók stb. Az elkövető számára ismeretlen lányok vagy nők előtt játszódik le. Az egész exhibíciót merevedés, esetleg maszturbáció kíséri. Az egyik leggyakoribb szexuálisdeviációról beszélünk, amely ugyanazon személynél gyakran megismétlődik.

A deviáció ezen típusa a közösség számára kisebb veszélyt jelent, mint egyéb más szexuális bűncselekmények. Az exhibicionistának ugyanis semmilyen fizikai kontaktusa nincs az áldozataikkal. A kutatások azt bizonyítják, hogy a találkozásból származó sokk néha pszichológiai következményeket von maga után, hasonlókat mint például a szexuális erőszak áldozatainál, főleg a gyerekeknél. Kivételes esetekben az exhibicionismus szexuális agresszió vagy a pedofília kezdetét is jelezheti. Ezért néhány jogász szerint manapság az exhibicionizmus jogilag alá van becsülve. Véleményük szerint nem lenne szabad továbbra is ártalmatlan incidensként osztályozni.

Jelenleg az exhibicionizmus leggyakrabban a közerkölcs megsértése, szabálysértésként van kriminalizálva. Amennyiben a cselekedet nagyon agresszív, tolakodó esetleges maszturbációt és közvetlen fenyegetést jelent szeméremsértés bűncselekményeként értékelhető. Ebben az esetben 2 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki, illetve pénzbírság.

VIDEÓ: Egy exhbicionista pár Bécsben

Az exhibicionizmus a nyilvánosság előtt inkább a férfiakra jellemző

Az exhbicionista viselkedés a férfiakra jellemző. A nőknél nagyon ritka jelenség, azonban létezik néhány feljegyzés. Az exhibicionista lehet heteroszexuális vagy homoszexuális. Jellemző 35 év alatti fiatal férfiak között. Ez után a korhatár után a tevékenységi kedv jóval alacsonyabb. Egyéni kivételek ismertek, melyek többnyire más deviációval köthetők össze.

OLVASSON TOVÁBB: Mire vágyik minden nő, és hogy derítsük ezt ki?

Az exhibicionizmus gyógyítása

Az exhibicionisták többsége önként nem keres gyógymódot. Erre csak akkor kerül sor, ha valamilyen incidensre kerül sor, ilyenkor is általában egy magasabb hatóság rendeli el.

A sikeres gyógyítás alapja az időszerűség. Alapját a pszichoterápia és a gyógyszerek jelentik.

A kutatások bebizonyították, hogy ennek a szexuális devianciának gyógyítására a behaviorális modell nagyon hatékony lehet.

A gyógyítás feladata az egyén megtanítása saját indítékai kontrollálására és jobb megoldás találása saját szükségletei kielégítésére. Természetesen olyan módon, hogy az ne zaklassa környezetét.

A terápia segítségével a rizikós viselkedés elindítója is felfedhető, ezzel lehetséges tovább dolgozni. További módszerek a relaxációs edzés, empátia edzés, közreműködés szimulációja stb.

A gyógyszerek közül olyanokat alkalmaznak, melyek elnyomják a szexuális hormonokat. Ezáltal csökken a szexuális vágy, némely depresszió elleni gyógyszer és további hangulatstabilizátorok csökkenthetik a szexuális ösztönöket. Minden esetben szükséges egy pszichiáter felkeresése, aki meghatározza a szükséges gyógymódot.

TIPP: Ismerje meg a férfiaknak szánt tesztoszteron szint növelőket

Tényleg olyan komoly a helyzet az exhibicionistákkal?

Az exhibicionizmus komoly gondnak tűnhet. Valójában ez azonban közel sem igaz. Probléma csupán azokban a helyzetben merülhet fel, amikor bűncselekményről, vagy a társadalmat veszélyeztető kihágásról van szó.

Szerencsére az esetek többsége közel sem ilyen. Az exhbicionistáknak alap esetben nincs szükségérzetük másokat zaklatni, vagy bántani.

Rate this post