A sperma – a legrészletesebb cikk online

A jó minőségű sperma elengedhetetlenül fontos a gyermeknemzéshez. A cikkben mindent elmagyarázok a spermáról és az ondóról.

Megtudhatja, hogy miből tevődik össze az ondó, mi befolyásolja a minőségét, hogy milyen zavarokkal hozható kapcsolatba a sperma és még azt is, hogy milyen az íze az ondónak (ha ezt még esetleg nem tudná).

Sperma

Mi a sprema és mi az ondó?

Mi a sperma?

A herék termelik, ahonnan az ún. ondóvezetékeken keresztül jutnak a húgycsőbe. Útjuk során a spermákhoz csatlakozik a spermaplazma, amit a járulékos nemi mirigyek termelnek.

Mi az ondó?

Az ondó már egy kész „keverék“, amelyet a férfi a szervezetéből kiürít. Még a sperma kiürítése előtt a prosztata (dülmirigy) magömlés előtti folyadékot – előváladékot választ ki.

Ez nedvesíti be a húgycsövet, hogy gyorsabb és erősebb magömlés következhessen be. Így növelve az esélyt, hogy a spermák a petesejthez juthassanak.

Proerecta a Merevedés.com ajánlásával

Az előváladék önmagában nem tartalmaz spermákat, de az ismételt közösülés során kerülhetnek bele. Mindig védekezzen, legalább óvszerrel.

 • Az ondó szokványos mennyisége egy teás vagy leveses kanálnyi (2 – 6 ml)
 • 1 ml ondó átlagosan 50 millió spermát tartalmaz
 • Egy egészséges férfi ondójában 200 – 500 MILLIÓ sperma is lehet! Tehát egy csöppnyi ondóval is meg lehet termékenyíteni egy nőt, aki akár hármas ikreket is szülhet. Legyen óvatos.
Spermák

Az alakjuk és mozgásirányuk szerint meglehet állapítani, hogy a képen látható spermák egészségesek és hogy jó a mozgékonysággal rendelkeznek

Az ondó összetétele

Tehát az ondó nem csak spermából áll, ahogy egy a témában járatlan férfi gondolná. Rajtuk kívül még tartalmaz:

 • Kb 400 különféle fehérjefajtát
 • Cukrokat
 • Vitaminokat, főleg C vitamint
 • A kreatin elnevezésű szerves savat
 • Ásványi anyagokat, cinket, kalciumot, magnéziumot és nátriumot

Az ondó térfogatának csak az 5 – 15 %-át alkotják a spermák. Az ondó enyhén lúgos kémhatású, 7,2 – 7,8 a pH-ja.

Az ondó összetevőinek az a feladatuk, hogy életben tartsák a spermákat és hogy a lehető legjobb állapotban tartsák őket, amíg el nem érik a petesejtet és meg nem termékenyítik.

Az ondó ideális kinézete

Az egészséges és jó minőségű ondó bizonyos ideális tulajdonságokkal rendelkezik. Ha az Ön ondója ezekkel megegyezik, akkor nem kell a termékenysége miatt aggódnia.

Viszont ha huzamosabb ideje tapasztalná, hogy az ondójával valami nincs rendben, vigyen belőle mintát az urológushoz. Erre főképp akkor gondoljon, amikor gyermeket szeretnének.

A spermavizsgálatot – termékenységi vizsgálatot az ún. spermiogrammal végzik. A spermiogramról részletesen itt olvashat.

 • Az ondó homogén – egységes állagú. Az egészséges ondóban nem szabadna felfedezni az áttetsző előváladékban úszó fehér anyag „szálkás“ darabjait. Ez az aktívabb szexuális tevékenység során keletkezhet, amikor a sperma lassabban termelődik, mint ahogy kiüríti. Ha ez ideiglenes állapot, akkor normális. Viszont, ha hosszabb ideig tart, akkor csökkent mennyiségű spermatermelésre utalhat.
 • Az ondó a magömlés után a levegőn cseppfolyóssá válik, tehát a tömör és sűrű ondó pár másodperccel később áttetsző folyadékká válik.
 • A cseppfolyóssá válás után az ondónak nem szabadna zavarosnak, barnásnak vagy vörösesnek lennie
 • A cseppfolyóssá válás után az ondó úgy csöpög, mint a víz. Nem szabadna tapadós vagy gennyes állagú „szálakat“ tartalmaznia.
 • Ideális aromájának a gesztenyevirág illatára kellene emlékeztetnie, bár az is az igazsághoz tartozik, hogy nem létezik olyan sok „ínyenc“, aki ezt az illatot felismerné.

A sperma minősége

Hogyan viselkedik és mozog az egészséges sperma?

A sperma minősége nagyon fontos, ugyanis befolyásolja a leendő magzat állapotát. Fontos a sperma mozgékonysága. A gyors és egyenes vonalú, nyílhoz mozgásához hasonlatos mozgás a kívánatos.

A sperma mozgékonyságát is kimutatják a spermiogram eredményei. A mikroszkóp alatt láthatóak, hogy melyek azok a spermák, amelyek nyílként „száguldanak“ előre, és hogy melyek forognak körbe, bizonytalan a mozgásuk vagy egyáltalán nem mozognak. Az ilyen spermák a megtermékenyítés szempontjából nem kívánatosak.

Az A típusú sperma

Elegendő, ha az ondóban 25 % sperma van, amelyek egyenes vonalúan mozognak. Ezek lesznek azok, amelyek megtermékenyítik a petesejtet.

A B típusú sperma

Lassabban mozognak , mint az A típusúak. Mozgásuk emlékeztet a kígyóéra. A sperma hullámzik, nem mozog egyenes vonalban és lassabban mozog. Azonos idő alatt rövidebb távot tesznek meg, viszont több energiát emésztenek fel.

A B típusú spermából is 25 %-nak kellene lenni az ideális ondóban. Az A és B típusú spermák a megfelelő jelöltek a petesejt megtermékenyítéséhez.

A C típusú sperma

Igazából ezek a spermák is mozognak, de nem célirányosan. A mikroszkóp alatt „zavarodottan“ viselkednek és így csökken az esély, hogy eljussanak a petesejthez. Annyi időt töltenek az útjuk során, hogy az alultápláltságtól és a kimerültségtől elpusztulnak.

Képesek a petesejtet megtermékenyíteni, de nincs rá garancia, hogy idejében elérik azt.

A D típusú sperma

Ezek a spermák mozdulatlanok. Rendszerint nem jutnak el a petesejthez.

VIDEÓ: Tekintse meg, hogy a spermák hogyan nyüzsögnek, mások szinte „hemzsegnek“ és némelyek egyáltalán nem mozognak.

Hogyan viselkedik a „győztes“ sperma?

A cél az, hogy a legjobb minőségű sperma nyerje meg a „versenyt“. Az ondóban ugyanis több millió rendellenes sperma van.

A győztes spermának szabályos ovális fejjel, se széles, se túlságosan szűk nyakkal és hosszú, egyenes farokkal kell rendelkeznie.

A normális ondóban legalább 30 % győztes spermának kell lennie. A százalék csökkenésével az egészséges gyermek nemzésének is csökken az esélye.

Az ondó színe

Az ondó színét az is befolyásolja, hogy milyen gyakran közösülünk vagy végzünk önkielégítést, vagy hogy van-e a testünkben elegendő anyag a sperma termeléséhez, esetleg hogy éppen nincs-e valamilyen gyulladásunk vagy fertőzésünk.

A színe lehet világos fehér, sárgás, ha kevés a sperma, az ondó akár kékes is lehet, esetleg áttetsző (csökkent spermatermelés).

Milyen az íze az ondónak?

Lehet, hogy a partnernője sejti. Az ondó nem éppen „vonzó ínyencség“. Egyszerre keserű, sós és savanyú. Ráadásul az illata se jó.

Ha a partnernője a lenyelését elutasítja, ne kényszerítse rá. Egyszer kóstolja meg. Meg fogja a nőt érteni.

Hogyan lehet az ondó ízén javítani?

A sperma ízére és minőségére valóban hatással van, hogy mit eszünk, de a szokásaink is. Még rosszabb íze lesz a dohányzástól és az alkoholtól, valamint a zsíros és az egészségtelen ételek miatt.

Ellenben az édes élelmiszerek jobbá teszik az ízét, főleg a gyümölcs, de a jó minőségű csokoládé is. Próbálja egy kis időre hanyagolni a knédlis húst hat sörrel. A romantikus vacsorára inkább készítsen könnyű zöldség salátát, legyen gyümölcs és egy pohár fehér bor, ha lehet, hosszú távon!

Hogyan lehet javítani a sperma minőségén?

Az összes orvos elsősorban a szokások és az étrend megváltoztatását fogja javasolni, valamint, hogy szabaduljon meg a rossz szokásaitól. És csak ezek után fogja tanácsolni az esetleges kiegészítő vitaminokat. De ha példamutatóan fog törődni saját magával, a spermát természetes úton teheti jobbá.

 • Az egészséges étrendnek kell állnia az első helyen minden javulás felé tartó változtatás kezdetén. Étrendjébe teljes mértékben iktassa be a gyümölcsöt, zöldséget, sovány húst, hüvelyeseket és a tiszta vizet. Korlátozza (bár a legjobb, ha végképp kihagyja) a félkész termékeket, a gyors ételeket, a konzerv vagy tartós élelmiszereket. Ezek még senkin sem segítettek.
 • A rossz szokások nem csak a sperma és a termékenység minőségét gyengítik, de a merevedés keménységét, a szex utáni vágyat, a tesztoszterontermelést és a szexuális erőnlétet is. Cigaretta, alkohol, drogok. Ezek azok a dolgok, amiért a sperma nem fog köszönetet mondani. A rossz szokások és függőségek rabjainak a gyerekei sokkal jobban hajlamosabbak a betegségekre valamint a függőségekre, mint az egészséges ember gyereke! Gondoljon a jövőre, és ne ártson a még meg nem született gyermeknek.
 • Közösüljön minél gyakrabban, hogy a herék működése ne csökkenjen, hanem épp ellenkezőleg, növekedjen. Az olyan butaságokat, mint a „cölibátus és a szexuális önmegtartóztatás“, azonnal felejtse el.
 • Tartsa a heréit megfelelő körülmények között. Ne legyenek túl melegen, sem túl hidegen, ne szorítsa el őket és gyakran szellőztesse őket. Kerülje a túlságosan meleg fürdőket és próbáljon meg elkezdeni erősíteni. Partnernője időnként termékenységi masszázsban részesíthetné Önt. Ön pedig legalább egyszer havonta áttapogathatná őket – önvizsgálatot végezve.
 • Kerülje a különféle negatív hatásokat. A heréknek árt a sugárzás és a környezetben található kémiai anyagok, tehát a herék állapotára hatással van az Önt körülvevő környezet is.
 • Ne idegeskedjen túlságosan. Ugyanis ez egy egyszerű képlet szerint működik:több stressz hormon = kevesebb nemi hormon termelésével, emiatt gyengül a sperma termelése is“.
 • Ha képes bevezetni az összes változtatást és kizárni a negatív hatásokat, akkor el kezdhet gondolkodni a termékenységet serkentő táplálék-kiegészítőkről.

VIDEÓ: Az 1000-szeresen felnagyított ondó a mikroszkóp alatt.

A termékenységet serkentő vitaminok a férfiak számára

A következő vitaminokat igyekezzenek természetes formájukban – az ételben elfogyasztani. A gyógyszertárból és az internetről származó táplálék-kiegészítőket nem javaslom, esetleg megveheti őket onnan télen, amikor nem könnyű kilószámra vásárolni a zöldséget és a gyümölcsöt.

Cink (Venicon Tornado, Gold Power)

Növeli a tesztoszteron termelését és így közvetve a sperma minőségét is.

Szelén (Clavin, Virility Max Plus)

A szelén hiánya csökkenti a spermaszámot. Tudja, hogy a szelénhiányban szenvedő férfiaknak a haja rossz minőségű és gyorsabban őszülnek?

B12 vitamin (Maxatin)

Serkenti a sejtosztódást – gyorsítja a spermák szaporodását.

C vitamin (Vigrax, Pro Eros)

Hatást gyakorol a sperma mozgékonyságára, ami növeli a fogamzás esélyét.

E vitamin (Vimax, Xerex)

Hozzájárul a szervezet oxigénellátásához, ami nagyon előnyös a sperma termelés szempontjából.

Az omega-3 és az omega-6 zsírsavak

Az ereket és az ondóvezetékeket rugalmassá teszik, ami által gyorsabb és jobb lesz a magömlés.

VIDEÓ: Hétköznapi élelmiszerek, amelyek segítik a sperma termelését.  

Az interneten keringő gyakori mítoszok az ondóról

 • MÍTOSZ – Az ondó színéről felismerem, hogy a férjem megcsalt!

Ez butaság. A hosszabb ideig visszatartott ondó sötétebb és sűrűbb, mert több spermát tartalmaz. Azért maradtak ott, mert nem volt szex.

Viszont ha a partner önkielégítést végez (amivel biztosan nem fog Önnek dicsekedni), akkor a sperma rendszeresen ürül és az ondó világosabb és áttetszőbb lesz.

Sem a színe, sem a sűrűsége nem bizonyítja a hűtlenséget! Bízzon jobban a partnerében.

 • MÍTOSZ – Az alkohol serkenti a libidót és ilyen módon a sperma minőségét is növeli.

Sajnos ez nem igaz. Tény, hogy egy kis mennyiségű alkohol (naponta egy sör vagy egy pohár bor) kedvező hatással vannak az erek rugalmasságára és átjárhatóságára. Viszont a jó minőségű sperma kialakulását a mértéktartó alkoholfogyasztás sem segíti elő.

Viszont, ha túlzásba viszi az alkoholfogyasztást, gyengül a libidó, valamint a tesztoszteron termelése a herékben. A termékenység és a merevedés gyengülését eredményezi! Óvatosan az alkohollal

OLVASSA EL: Hallott már a sperma allergiáról? Néhány nőnek tényleg van

 • MÍTOSZ – A sperma visszatartása növeli a nő teherbeesésének az esélyeit

Abszolút nonszensz. A sperma visszatartása potenciazavarokat okozhat. A különféle, a nemi élettől tartózkodó cölibátusban élőknek és erkölcscsőszöknek vannak a legnagyobb problémáik a megtermékenyítéssel.

Ezzel ellentétben a minél gyakoribb magömlés az egészséges. A herék erőteljesebben termelik a spermákat, és akinek rendszeres a szexuális élete, sokkal jobb minőségű ondóval rendelkezik.

Leendő gyermeke iránti szeretetéből kifolyólag minél gyakrabban éljen nemi életet és legyen magömlése!

 • MÍTOSZ – A kor nem befolyásolja az ondó minőségét

Ennek az ellentéte az igazság. A kor megpecsételi a szervezet gyengülését, valamint a herék tevékenységét és a sperma minőségét.

Aki gyermeket szeretne, igazából igyekeznie kellene vele. Minél idősebb lesz, annál jobban csökken az esélye, hogy egészséges gyermeket nemzzen, ha egyáltalán sikerül.

OLVASSA EL: Milyen lesz a szex az ötvenes kor után? 

 • MÍTOSZ – A szűk ruhák és a meleg nem ártanak a spermának

Ismételten nem igaz. A testen a herék egy meghatározott okból „lógnak“. Az ideális sperma termeléséhez ugyanis pár fokkal alacsonyabb hőmérsékletre van szükség, mint a te test többi részének.

Tehát ha a heréket szűk nadrágban „nyomorítja“, egész nap vastag munkaruhában izzasztja vagy a felmelegedett számítógéppel az ölében dolgozik, a spermáknak sokat árt.

 • MÍTOSZ – Az ondó arcpakolásnak is megfelel

Az állításnak van értelme, mivelhogy az ondó értékes anyagok keverékét tartalmazza. Cink, kalcium, magnézium, nátrium, vitaminok, cukrok és különféle fehérjék.

Orvosilag azonban nincs bizonyítva, hogy jót tenne az arcbőr minőségének. Az interneten viszont találhat ondóból készített speciális kozmetikai termékeket.

Amennyiben nem igazán csábító gondolat, javaslom, hogy maradjanak a klasszikus Niveánál.

A jó minőségű ondó által lesz Önből megfelelő apa!

Foglaljuk össze. Törődjön a testével úgy, ahogyan az autójával törődik. Ha nem törődik vele, ugyan eltart egy ideig, hogy elromoljon, de a károk pusztítóak lesznek.

Persze a heréket nem lehet kicserélni, tehát ha nem törődik velük nagyon könnyen a termékenységétől szabadulhat meg.

Proerecta a Merevedés.com ajánlásával

Éljen egészségesen, táplálkozzon egészségesen, mozogjon sokat és legyen a kapcsolata is egészséges. Ez a legtöbb, amit megtehet a spermái jó minőségéért.

OLVASSA MÉG EL: Összetéveszti az impotenciát a merevedési zavarral? Kattintson és tudja meg, hogy mik a zavarok közötti különbségek.

5/5 - (2 votes)